Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, după cum se ştie deja, numărul necesar la voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă. Ceea ce a stârnit un regretabil război al acuzaţiilor între eurodeputaţii PNL şi PDL dar şi critici ale MAE la adresa jocurilor de culise practicate de popularii europeni.
Reuniţi la Strasbourg, 294 de parlamentari europeni au votat împotriva nominalizării lui Ludovic Orban, 269 pentru, 80 s-au abţinut. S-a votat secret. Trebuie, de asemenea, menţionat faptul că la 26 septembrie, Ludovic Orban a primit aviz negativ şi din partea Comisiei de control bugetar a Parlamentului European. Decizia finală aparţine Consiliului European dar în marea majoritate a cazurilor acesta nu trece peste votul Parlamentului European.
Invitat la RFI, Leonard Orban a declarat că “unele forţe politice” au făcut lobby contra candidaturii sale. Fără să facă nominalizări, el a adăugat că, din informaţiile pe care de deţine, unii din ţară au votat contra sa, după ce au susţinut că nu merită postul de la Curtea Constituţională de Conturi.
În schimb, ministul de externe, Titus Corlăţean, susţine că la mijloc ar fi interese de partid ale PDL, influenţate din România şi a adăugat că Leonard Orban este o personalitate europeană de anvergură, cu multă experienţă şi expertiză în domeniul afacerilor europene şi, în acelaşi timp, cu performanţe confirmate. Ministerul de Externe a informat ulterior că a luat notă cu profundă dezamăgire de votul în cazul lui Leonard Orban, afirmând că Parlamentul European transmite în acest mod mesajul conform căruia jocul de alianţe politice este mai presus decât aprecierea obiectivă a pregătirii şi calităţilor pentru ocuparea unei înalte demnităţi.
Unii analişti politici au acreditat ideea că Traian Băsescu