Una dintre marile probleme ale cetatenilor straini, care doreau sa studieze in tara noastra, era si aceea ca, mai inainte de toate, trebuiau si chiar trebuie si in continuare, sa urmeze un an pregatitor, in care sa invete limba romana si apoi sa si sustina un examen de absolvire.
Pana aici nimic nu ar parea neobisnuit, fiind de un elementar bun simt sa fii nevoit sa inveti limba in care intentionezi sa studiezi o anumita disciplina si sa obtii si o diploma de licenta, care sa-ti permita sa profesezi o anume meserie. Partea nestiuta publicului larg era aceea ca viitorii studenti straini nu puteau opta pentru Universitatea unde doreau sa se inscrie la anul pregatitor, de invatare a limbii romane, fiind repartizati doar acolo unde reprezentantii Ministerului Educatiei binevoiau sa-i repartizeze.
In aceasta criza de studenti, generata si de colapsul mondial economico-financiar, care a limitat drastic resursele financiare ale parintilor si automat si posibilitatile de inscriere a copiilor lor la studii superioare, dar mai ales din cauza procentului redus de promovabilitate a Bacalaureatului, care de asemenea impiedica foarte multi tineri sa mai intre la universitati, chiar daca si-ar permite plata taxelor, existenta unui “inger pazitor”, care sa-ti ofere o “gura de oxigen” prin repartizarea preferentiala de student, pentru anul pregatitor la limba romana, era o mana cereasca.
Este exact motivul pentru care, chiar neavand vreo dovada ca astfel de favoruri s-ar petrece in realitate, d-na ministru Ecaterina Andronescu mi-a confirmat ca a decis sa schimbe metodologia de primire la studii si scolarizare a cetatenilor straini, in cadrul invatamantului de stat si particular, acreditat din Romania.
Chiar daca nu avem confirmari ca astfel de favoruri s-ar fi acordat, pana acum, directionarea centralizata, de catre minister, a studentilor straini, putea fi