Dupa ce marti a fost incheiata cu succes prima oferta de obligatiuni corporative facuta pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in ultimii sapte ani, piata ar putea sa primeasca o lovitura grea daca un proiect de modificare a unei norme emis de CSSPP va intra in vigoare in forma actuala. Norma ar urma sa restrictioneze investitiile fondurilor de pensii in companii fara investment grade, indiferent de numele acestora.
Putine companii romanesti sunt insa evaluate de marile agentii de rating. In plus, obtinerea unui calificativ de investment grade este cu atat mai dificila intr-o tara care de la startul crizei financiare si pana in 2011 nu a beneficiat de un asemenea rating.
GDF Suez Energy Romania (fostul Distrigaz Sud) este un exemplu de companie fara investment grade. Distribuitorul de gaze naturale a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 250 mil. lei (54,6 mil. euro) pe Bursa, ordinele de subscriere depasind oferta initiala. Oferta s-a incheiat pe 23 octombrie, aceasta reprezentand prima operatiune din 2008 si pana in prezent prin intermediul careia o companie privata a reusit sa atraga finantare de pe Bursa.
In ciuda semnalului pozitiv pentru piata de capital romaneasca, puternic afectata de lipsa ofertelor de actiuni sau obligatiuni din partea unor companii locale, repetarea succesului inregistrat in cazul ofertei GDF ar putea sa fie in curand greu de replicat.
Pro sau contra investirii pensiilor in companii fara rating?
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis un proiect prin care vrea sa modifice norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private.
Cea mai importanta modificare prevede ca fondurile de pensii nu mai pot face investitii in obligatiuni care nu sunt evaluate sau care nu au un rating de “investment grade” din partea celor trei mari agentii de eval