O posibilă degradare anul viitor a economiilor din vestul Europei ne-ar arunca într-o recesiune severă, întâlnită doar în 2009, potrivit ultimului raport al FMI dedicat României. Leul ar cădea cu până la 20%, iar PIB ar scădea cu 5%. Sfatul FMI este să vindem ''perlele ale coroanei" precum Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, active din care un cumpărător ar obţine profituri imediate. Companii precum Termoelectrica, în care investitorii ar trebui să bage mulţi bani pentru a obţine în final un profit, pot rămâne la stat. FMI ne recomandă o creştere a taxelor, inclusiv a TVA, ce ar asigura o mai bună finanţare a sectorului sănătăţii.
FMI vede cinci riscuri importante pentru România: agravarea crizei din zona euro şi retragerea banilor daţi de grupurile bancare străine filialelor din România, ambele cu şanse medii de împlinire, dar cu impact ridicat; o reacţie negativă a populaţiei şi politicienilor faţă de reforme şi accesarea de fonduri UE sub aşteptări, care au şanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pieţele financiare, cu şanse mici şi efect mediu. „România are legături comerciale şi financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile către Germania, Italia şi Franţa formează circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este în mare parte controlat de bănci din zona euro. Împrumuturile denominate în valută formează aproximativ 60% din creditele către sectorul privat", se arată în raportul de ţară dat publicităţii marţi.
În consecinţă, leul se poate deprecia abrupt cu până la 20% - acompaniat de creşterea galopantă a creditelor neperformante şi a retragerilor din bănci astfel încât autorităţile pot lua în calcul un program de sprijinire a băncilor, iar economia va performa sub potenţial (la 5% este apreciată "defazarea"), caz în care Guvernul poate apela la banii FMI. Raportul este structurat pe câteva domenii de interes: