Barack Obama sau Mitt Romney? Contează mai puţin pe frontul războiului împotriva terorismului
Afganii se tem de creşterea puterii insurgenţilor, iar pakistanezii, de intensificarea raidurilor avioanelor fără pilot, pentru ei contând mai puţin învingătorul alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.
După 11 ani de război în Afganistan, Statele Unite se pregătesc să-şi facă bagajele fără a fi în măsură să spună "misiunea îndeplinită" şi aceasta în pofida faptului că anul trecut a fost capturat în Pakistanul vecin liderul reţelei Al-Qaida, Osama ben Laden.
Guvernul civil afgan rămâne fragil, lipsa de securitate este cronică în sudul şi estul ţării, infrastructurile sunt muribunde şi indicatorii de dezvoltare cad în bernă, în pofida unor progrese importante în domeniile sănătăţii şi educaţiei.
Cei 30.000 de oameni suplimentari, trimişi de Barack Obama pe frontul afgan începând din 2009, s-au întors acasă. Aproximativ 68.000 de militari americani care mai sunt în Afganistan se pregătesc să li se alăture la sfârşitul misiunii NATO.
Atât pentru Washington, cât şi pentru toţi aliaţii săi din Afganistan, un cuvânt de ordine se impune: părăsirea ţării până la sfârşitul lui 2014. Dar şi-au propus să lase Kabulului o situaţie de securitate şi politică cât mai bună posibil, acesta având pe viitor sarcina să-şi administreze teritoriul.
Pariul pare departe de a fi câştigat. Talibanii, care conduc insurecţia, continuă să facă ravagii printre civili şi militari. Numeroşi afgani se arată foarte pesimişti.
"Dacă îşi vor retrage trupele din ţară, războiul civil va reizbucni", ca în anii 1990, suspină Del Agha, un şofer în vârstă de 30 de ani, care ar fi dorit ca "noul preşedinte american să se angajeze ca forţele NATO să rămână mai mult timp, până când securitatea se va ameliora".
Dar preşedintele american Barack Obama şi rivalul său