Una dintre cauzele care favorizează furturile de animale o reprezintă lăsarea acestora fără supraveghere la păşunat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.
Infractorii urmăresc de obicei furtul cabalinelor, care sunt uşor de sustras şi de transportat, utilizând deplasarea directă pe câmp, ocolind căile de comunicaţii, care favorizează uşurinţa comiterii acestui gen de furturi. De asemenea, bovinele reprezintă o ţintă a sustragerilor pentru comercializare sau/şi sacrificare, activităţi infracţionale care le aduc beneficii considerabile infractorilor.
Nu puţine sunt însă situaţiile în care proprietarii animalelor reclamă la poliţie că le-au fost sustrase cabalinele sau bovinele, iar poliţiştii constată că printre condiţiile favorizatoare ale comiterii eventualului furt se regăsesc fie neasigurarea dependinţelor în care sunt adăpostite animalele (acestea fiind lăsate neîncuiate şi neiluminate), fie nesupravegherea animalelor la păşunat. Totodată, sunt persoane care nu reclamă efectiv furtul animalelor, ci dispariţia acestora, iar în urma verificărilor într-o parte semnificativă a cazurilor de acest gen, animalele sunt găsite ulterior pe câmp sau în zone de pădure sau la alţi cetăţeni care le-au găsit rătăcind în aceste zone.
Un caz asemănător a fost reclamat în dimineaţa zilei de 24.10.2012 de un cetăţean din Paşcani care a sesizat poliţia din localitate cu privire la faptul că în noaptea de 22/23.10.2012 de pe câmp i-au dispărut două cabaline. În urma verificărilor poliţiştii au constatat că reclamantul, în seara zilei de 22.10.2012, a priponit doi cai pe pajiştea suburbiei Blăgeşti, în zona denumită popular Arini, iar în dimineaţa zilei de 23.10.2012 nu i-a mai găsit pe imaş, i-a căutat prin împrejurimi şi apoi a anunţat poliţia. La faţa locului s-a constatat că erau priponite şi alte animale, respectiv cabaline şi bovine. Poliţişti