Parteneriatul dintre Fondul Monetar International si Polonia este ravnit de multe alte tari aflate in situatii mai putin favorabile, precum Ungaria, dar si Romania.
In vara acestui an, Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI la acel moment si actualmente vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, argumenta in favoarea unui nou acord al tarii noastre cu FMI, dupa model polonez de aceasta data, respectiv o linie de credit permanenta pusa la dispozitia Romaniei, in conditii mai putin restrictive.
"Eu cred ca Romania deja, dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara", a spus Tanasescu la RFI.
Intr-o perioada dominata de incertitudini, existenta unor fonduri care sa poata fi accesate in cazul producerii unui "cutremur" este importanta. Modalitatea in care sunt asigurate fondurile este, insa, la fel de importanta.
Romania a primit, pentru perioada 2009-2011, din partea FMI un imprumut de 13 miliarde de euro, in cadrul unui acord de tip stand-by. Pentru banii acordati de Fond, dobanda a fost de aproximativ 3,5% pe an in DST (moneda de cont a FMI - drepturi speciale de tragere) - 1.00 euro = 0.844933 DST.
Iar imprumutul trebuie sa fie rambursat pana in 2015, platile incepand cu luna august a acestui an. Pe langa suma imprumutata, vom plati in acest interval dobanzi si comisioane de peste jumatate de miliard de euro.
In prezent, Romania are in derulare, pentru perioada 2011-2013, un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, din care poate utiliza 3,2 miliarde de euro. Pentru banii pusi la dispozitie, Romania nu plateste comision.
Acordurile cu FMI au fost completate de unele similare incheiate cu Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Un nou acord?
Incep