"Europa are de câştigat de pe urma diversităţii în consiliile de administraţie"
În prezent, în consiliile de administraţie ale marilor societăţi europene, cel mult o persoană din zece este femeie şi, în 97% dintre cazuri, preşedintele sau directorul general este un bărbat. În acest context, comisarul pentru Justiţie Viviane Reding a propus proiectul prin care companiile europene să fie obligate să aibă 40% femei în consiliile de administraţie. Proiectul, care trebuia să fie examinat joi de Comisia Europeană, a fost amânat pentru luna noiembrie.
"Nu renunţ", a precizat Viviane Reding, după ce, în urmă cu câteva zile, scria pe Twitter: "Desigur, vor fi şi persoane care se vor opune. Dar Europa are numai de câştigat de pe urma diversităţii în consilii", conform BBC.
În plus, un studiu efectuat în 2010 de Deloitte Touche arăta că firmele care au în funcţii de conducere femei au performanţe economice mai bune, faţă de cele unde nu există femei. Companiile din topul primelor 500 de multinaţionale care au cel puţin trei femei în Consiliile de Administraţie au înregistrat o creştere de 16,7 la sută a rentabilităţii capitalului propriu, în timp ce companiile de mărime medie au raportat o creştere similară de 11,5 la sută, se arată în studiu.
Dezbaterea privind introducerea unei cote de reprezentare a femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor a apărut după ce Parlamentul European a criticat lipsa femeilor-candidat pentru funcţii în consiliul de administraţie al Băncii Centrale Europene (BCE). Un comitet parlamentar a cerut Consiliului European să îi retragă candidatura lui Yves Mersch din Luxemburg la board-ul BCE, motivând că, astfel, comitetul executiv ar fi format exclusiv din bărbaţi până în 2018.
Pe de altă parte, mai mulţi avocaţi au atras atenţia Comisiei Europene că sancţiunile pentru firmele care nu vor să respe