Primul pas: jos cu absolut toate bannerele, mashurile de pe faţadele clădirilor
Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional Braşov a dispus efectuarea unor acţiuni de protejare a arhitecturii tradiţionale şi a patrimoniului construit în ansamblurile şi siturile din judeţ. Mai exact, spune directorul instituţiei, Gheorghe Mitran, se va duce o luptă susţinută cu proprietarii clădirilor istorice pentru ca aceştia să nu îşi schimbe, de exemplu, feroneria istorică, porţile vechi, decoraţiile exterioare, volumetria acoperişului specifică zonei sau balcoanele de fier forjat. El a apelat în acest sens şi la spijinul primăriilor, dar concluzia acestuia este că „primarilor nu le prea convin că îi rugăm să intervină în conservarea unor clădiri de patrimoniu, deşi şi ei sunt gestionarii acestora. În general, ei (primarii, n. red.) consideră că au doar alte atribuţii”.
Totodată, Mitran a promis că va încerca o salubrizare a întreg oraşul istoric „şi să scoatem de pe faţadele clădirilor absolut toate bannerele, mashurile şi toate elementele de semnalizare care se aşează pe porţile din lemn ale oraşului şi care aduc prejudicii de imagine în acest sens”. În privinţa porţilor vechi ale oraşului, mai ales pentru cele din centrul vechi, conducerea Direcţiei de Cultură vrea să demareze un proiect pentru reabilitarea şi repunerea în valoare a vechilor porţi din lemn. „Am discutat cu Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universităţii Transilvania, care se poate ocupa de efectuarea lucrărilor. În Braşov, cele mai multe porţi ce ar necesita reabilitare sunt pe Strada Cerbului, în Piaţa Sfatului, sau pe strada Nicolae Bălcescu. Veniturile pentru implementarea acestui program vor fi asigurate din veniturile direcţiei”.
Ba mai mult, în scurt timp, tot în centrul Braşovului, 100 de case vor avea pe faţade câte o tăbliţă de inscripţionare în trei limbi pe care va