AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI
Agrișele au o mare valoare medicinală, fiind bogate în săruri minerale și vitamine. Substanţe active importante: vitaminele A, B1, B2, C și P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi - mai ales acidul citric, dar și acidul malic sau tartric, pectine. În practica medicinală curentă, agrișele sunt utilizate datorită calităţii lor laxative și depurative. Au efecte și în suferinţele reumatice, în gută, în afecţiunile cardiace. Sunt un bun regulator al activităţii digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient.
Uz intern: frunze - atonie digestivă, obezitate, afecţiuni hepatice, reumatice, cardiace, digestive; fructe proaspete sau sub formă de infuzie sau dulceaţă.
Când le recoltezi: Pe tot parcursul verii. Planta e întâlnită și sub forma cultivată, agrișele fiind prelucrate în industria alimentară.
Fructele conţin taninuri, acizi organici, substanţe antibacteriene și antiseptice, dar și un echivalent vegetal al insulinei (mirtilina). Frunzele au proprietate antibiotică, iar consumul lor contribuie la modificarea favorabilă a florei patogene intestinale.
Uz intern: Frunzele - tulburări de circulaţie, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută - ceaiuri sau infuzii. Fructele - enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuităţii vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză.
Uz extern: Fructele - faringite, stomatite, candidoze bucale și afte. Se va face gargară cu suc sau tinctură de afine diluată.
Când îl recoltezi: Frunzele se recoltează de la sfârșitul lunii iulie până în septembrie, iar fructele din luna iulie până în august.
Este un excelent antihipotiroidic, a