Participanţii la prima Conferinţă naţională privind “Creşterea şi sănătatea vacilor de lapte”, fermieri, crescători de animale, medici veterinari de liberă practică şi medici veterinari de la stat, întruniţi joi şi vineri la Braşov, trag un semnal de alarmă asupra creşterii vacilor de lapte din România, al căror număr a scăzut în ultimii cinci ani cu 10%.
“Niciodată până acum nu am avut senzaţia că efectivele de vaci cu lapte scad continuu, iar crescătorii de vaci cu lapte sunt constrânşi de faptul că nu mai pot să continue creşterea lor din motive financiare. Criza financiară pe care o tot discutăm de trei ani sigur îi afectează şi pe crescătorii de vaci cu lapte, or, în condiţiile în care fermele mici nu mai pot să supravieţuiască, iar ţăranii fac fel şi fel de improvizaţii ca să poată creşte vaci cu lapte, sunt aspecte îngrijorătoare pentru noi. Creşterea unei vaci sau a două, trei legate cu funia pe marginea şanţului sunt aspecte care nu fac cinste ţăranilor noştri”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olariu.
Sursa citată a precizat că este necesar să fie atraşi în activitatea de creştere a vacilor cu lapte tinerii de la sate care trebuie susţinuţi, iar aici trebuie să intervină factorii de decizie guvernamentali, sau anumite subvenţii de stat care se acordă în prezent să fie date crescătorilor care produc lapte pentru piaţă, nu numai pentru consumul familial.
În ceea ce priveşte activităţile sanitar veterinare preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor veterinari din România a afirmat că aşa-numitele programe strategice sanitar-veterinare să fie în aşa fel elaborate încât ele să cuprindă boli care interesează crescătorii de vaci cu lapte cum ar fi cele care influenţează comerţul cu produse de origine animală sau care influenţează comerţul cu animale vii