Cine are grijă de nevoile speciale ale copiilor cu dizabilități? O vizită la Ungheni.
Ministerul Educației de la Chișinău și Agenția ONU pentru copii, UNICEF, au început acum mai mult de un an un program de integrare a copiilor cu nevoi speciale în școlile obișnuite, cu scopul de a-i scoate din izolare și de a-i pune în contact cu societatea. Cel puțin 420 de asemenea copii învață deja în cel puțin 70 de școli obișnuite. Dar mai continuă să se ocupe cineva de nevoile speciale ale copiilor cu disabilități, care nu sunt anulate prin simpla lor integrare la școlile obișnuite? Relatează, după o vizită la Ungheni, Tamara Grejdean.
Casa pentru Toţi este un centru de zi unde îşi dau întâlnire tineri dornici de comunicare şi de instruire. Aici fiecare încăpere este un spaţiu de instruire. La bucătărie se deprind secrete culinare, alte câteva săli sunt rezervate pentru proceduri medicale, dar şi pentru ore de meşteşugărit pentru acei care nu sunt în stare să meargă la şcoală. Centrul a fost gândit ca un loc pentru servicii acordate persoanelor cu dezabilităţi, în orele de după şcolă, copiilor care merg la ore sau pe durata zilei întregi pentru acei care au nevoie de atenţie şi grijă permanentă, îmi spune Elena Savciuc, specialist la centru :
Elena Savciuc x Elena Savciuc „El vine o oră aici, o oră la calculator, la bucătărie fac ceva, prepară mâncare, ieşim la plimbare, ieşim la excursii. Câteodată se întâmplă aşa că vin părinţii după ei şi nu vor să se ducă prea degrabă acasă, mai rămân.”
Obţin aici deprinderi de viaţă ?
„Da, vrem ca să fie integraţi în viaţa socială, până sunt alături cu părinţii, părinţii au grijă, dar pe urmă, cine o să aibă grijă. Şi de asta noi vrem mai mult să le dăm lor, şi la magazin, şi să facă cumpărături, şi la frizerie şi la spital.”
Lucrările executate de tinerii de la ce