Festivităţile de Ziua Recoltei au început de ieri în Piaţa Centrală a Craiovei cu un spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“. Zeci, dacă nu chiar sute de spectatori - în majoritatea lor craioveni veniţi la cumpărături şi comercianţi care şi-au lăsat tarabele pentru a fi în apropierea scenei - au asistat la acest spectacol. Festivităţile au fost departe de fastul de altădată, pentru că organizatorul manifestărilor - SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL - nu a dorit să recurgă la „sponsorizări“ din partea comercianţilor ca să facă rost de fondurile necesare. N-au lipsit, însă, producătorii agricoli, care şi-au împodobit singuri tarabele, fie cu „raci olteneşti“ - acei ardei roşii, uscaţi, înşiraţi pe sfoară şi folosiţi fie pentru a prepara boiaua, fie pentru a se pune, umpluţi cu carne, printre sarmalele făcute la zile festive -, fie cu tărtăcuţe sau dovleci pentru copt.
Muzica se putea asculta nu doar stând în picioare, în faţa scenei, ci şi de la una din terasele învecinate, stând la o masă, având în faţă o halbă de bere şi nişte mici, o tochitură cu mămăliguţă sau o bucată de carne de viţel la proţap. Sărbătoarea va continua şi astăzi, când Ansamblul „Maria Tănase“ va urca din nou pe scena din Piaţa Centrală a Craiovei.
„Am decis ca această ediţie să se desfăşoare pe parcursul a două zile, pentru a da posibilitatea tuturor craiovenilor - şi nu doar lor - să se bucure de sărbătoare. Această zi este destinată tuturor producătorilor agricoli din zonă, dar şi cumpărătorilor. Ne-am propus ca evenimentul să aducă ambianţa specifică recoltelor bogate şi a sărbătorilor de toamnă românească“, a spus Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Ceremonial de Ziua Armatei
Ziua Armatei a fost marcată, ieri, printr-un ceremonial militar-religios organizat cu ocazia împlinirii a 68 d