Cazurile de corupţie din România ar trebui să fie pedepsite mai mult prin "coerciţii financiare" şi mai puţin prin sancţiuni penale, aşa cum se întâmplă în prezent, penalizarea pecuniară fiind mai dureroasă în unele cazuri, a declarat, joi, Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham.
"România se axează prea mult pe elementul penal al abordării corupţiei. Dacă ne-am duce mai mult pe zona fiscală sau financiară, ar fi mai bine, aşa cum se întâmplă în cazul altor state. Este o temă de dezbatere, coerciţia financiară este mai dureroasă decât cea penală", a spus Mândruţescu la lansarea raportului "Priorităţi pentru România" de către Camera de Comerţ Americană din România (AmCham). Corupţia şi evaziunea fiscală rămân probleme care afectează credibilitatea României atât pentru investitorii locali, cât şi cei străini. În acelaşi timp, autorităţile române trebuie să afişeze o transparenţă şi o responsabilitate totală în gestionarea banului public, permiţând auditul profesional extern al bugetelor şi al cheltuirii banului public.
"România nu este o oază de instabilitate într-o oază de linişte. Situaţia generală este grea în toată Europa, însă există modalităţi diferite în a gestiona o situaţie de criză, iar în România nu suntem la nivelul de performanţă la care ar trebui să fim. România are nevoie de un cadru general, investitorii trebuie să vadă că nu au loc discuţii cu tentă naţionalistă, că se face diferenţa între investitorii străini şi cei români. Problemele economice trebuie aduse pe agenda publică. Abordarea reală şi profesională a problemelor economice ar ajuta la crearea acestui cadru", a spus Mândruţescu. Raportul AmCham este dezvoltat în baza a patru teme de interes major, respectiv competitivitate, direcţii în lupta anticorupţie, consultări publice în adoptarea legislaţiei şi priorităţi pentru următoarea tranşă de fonduri de la UE şi include recomandă