Caz de spionaj industrial: DIICOT anchetează un întreg grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, care ar fi reuşit să obţină documente clasificate de la IPROMIN. Cu alte cuvinte, ar fi obţinut documente despre zăcăminte strategice ale României.
Pe 19 octombrie, informează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), un cetăţean rus, numit doar prin iniţiale, O.M., a fost depistat pe aeroportul Henri Coandă şi luat în custodie. Încerca să plece din România şi avea cu el documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare. E vorba de exploatările de la Moldova Nouă şi SUVOROV.
Oameni cu funcţii de conducere din cadrul companiei IPROMIN au divulgat, se pare, informaţii şi documente clasificate către oameni de afaceri ruşi. Din ceea ce spune aceeaşi instituţie, cercetările vor continua, pentru a descoperi întreaga activitate infracţională. Se va verifica autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor. Anchetatorii vor stabili şi ce impact a avut întreaga infracţiune asupra securităţii naţionale, dar şi asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial. Apoi, în funcţie de dovezi, vor fi dispuse măsurile legale necesare. DIICOT a mai precizat că a avut sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Deocamdată, cetăţeanul rus nu a fost arestat, dar are interdicţie de a părăsi Capitala. Directorul Ipromin, Gabriel Neamţu, a explicat pentru Mediafax că nu ştie despre ce este vorba când a fost întrebat de caz. A cerut agenţiei un răgaz de 30 de minute, pentru a se documenta, apoi şi-a închis telefonul. La această oră, procurorii îi audiază pe responsabilii de la Ipromin.
Incidente recente, în care au fost impli