Guvernul vrea sa faca dintr-o data curatenie in pietele agro-alimentare, eliminand produsele de import de pe tarabe. Gata cu coruptia, mancare mai ieftina, buget de stat mai puternic, sau simpla "fumigena" in ajun de campanie electorala, fara efect asupra unui sistem putred, vechi de peste 20 de ani?
Mancarea atrage o buna parte din veniturile romanilor. Astfel, circa 40% din consumul gospodariilor se indreapta catre produse alimentare si bauturi nealcoolice, arata cifrele Institutului National de Statistica.
Potrivit unor date neoficiale, neconfirmate de reprezentantii patronatelor, aceste marfuri formeaza o piata de 40-50 miliarde de euro anual, aproximativ 30% din produsul intern brut.
Marea problema pentru populatie consta in preturile foarte mari, raportate la puterea de cumparare. Solutia? Taxe mai mici, spun unii specialisti. Legislatie mai riguroasa si controale mai severe, care sa elimine "verigile" intermediare din lantul preturilor, considera guvernantii.
Pietele au devenit adevarate teritorii ale intermediarilor evazionisti care n-au plantat in viata lor un cartof, dar au acte false de producator si genereaza statului pagube de peste 1 miliard euro din comertul "la negru".
Cum vrea Guvernul sa elimine acest fenomen, vechi de 20 de ani? Un proiect de hotarare stabileste ca tarabele din piete vor fi accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume si fructe romanesti.
Persoanele juridice vor putea vinde legume si fructe proaspete, dar in spatii individuale din cadrul pietelor, delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitare si comercializare, inclusiv cu case de marcat.
Actul normativ va intra in vigoare la patru luni de la aprobarea in sedinta de Guvern.
Intentii bune, care vor ieftini produsele si vor elimina evaziunea fis