Prelungita recesiune economică și criza financiară continuă să facă victime în rândul celor mai vulnerabile pături sociale. Abundența impresionată de cifre negative reflectă abisul care se deschide între economia spaniolă și media Uniunii Europene.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Șomajul a ajuns, conform ultimelor date statistice, la aproape 5,8 milioane de persoane, adică la peste 25% din populația activă, după cum informează ultimul raport al Institutului Național de Statistică al Spaniei. Conform aceleiași surse, acest procent se dublează când se analizează situația tinerilor, mai concret, peste 54% din populația activă sub 26 de ani nu reușeşte să-și găsească un loc de muncă. Dar probabil cea mai dramatică cifră este cea de 1,7 milioane, acesta fiind numărul familiilor spaniole în care nimeni nu muncește în momentul de față.
În cursul ultimului trimestru, atât sectorul privat cât și cel public, în proporții aproape egale, au distrus împreună peste o mie de posturi de munca pe zi. Un alt unghi de analiză a datelor ne relevă faptul că femeile sunt cele mai lovite de acest nou val de concedieri, reprezentând peste 70% dintre persoanele care au rămas fără muncă în ultimul trimestru.
Media ratei naționale a șomajului este de peste 25%, dar cele mai devastatoare ravagii ale recesiunii se înregistrează în regiunile din sudul Spaniei: în cea mai mare provincie iberică, Andaluzia, există și cea mai ridicată rată a șomajului, de peste 35%, urmată îndeaproape de Insulele Canare și Extremadura.
Este cea mai mare rată a şomajului care se înregistrează în Spania în ultimii 35 de ani.
În doar cei 4 ani care au trecut de la începutul crizei imobiliare, Spania a trecut de la o rată a șomajului de 9% la peste 25%. În acest moment peste un sfert dintre șomerii Europei se află în Spania, rata şomajului iberic, alături de