În Vrancea se produc aproape zilnic câte un cutremur, dacă nu două. Patru cutremure au avut loc numai joi și vineri. Primul seism s-a produs joi dimineață, la ora 8.39, la o adâncime de 133 de kilometri. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter și nu s-a resimțit în rândul populației. Tot joi, în Vrancea s-a mai produs un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter, la ora 23.53, la o adâncime de 120 de kilometri.
În noaptea de joi spre vineri, la ora 2.39, Vrancea s-a cutremurat din nou. Seismul a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 108 kilometri. Vineri, la ora 10.07 a fost înregistrat un alt seism. Acesta a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 124 kilometri.
De la începutul acestei luni și până vineri, în Vrancea s-au produs 18 cutremure, cel mai mare având o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter și a avut loc pe data de 1 octombrie.
Specialiștii în domeniu spun că este posibil să vină un cutremur mare în 2012, zona Vrancea fiind „încărcată tectonic“. Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că pentru un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar trebui să fim pregătiți tot timpul și asta pentru că zona Vrancea este destul de activă.
Radulian preciza în urmă cu câteva zile, în presa centrală, că este posibil oricând să ne confruntăm cu un cutremur mare. „E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm”, a declarat Radulian. El a adăugat că „aceste cutremure mici şi mo