"Familia" preşedintelui Viktor Ianukovici este un puternic clan politico-financiar care s-a impus în Ucraina şi a făcut să tremure mediile de afaceri, ridicând semne de întrebare în privinţa corupţiei endemice din această fostă republică sovietică, apreciază experţii, citaţi de AFP.
Învingător la alegerile prezidenţiale din februarie 2010 în faţa fostului premier Iulia Timoşenko, Ianukovici a beneficiat de susţinerea mai multor grupuri de influenţă conduse de "oligarhi" loiali acestuia.
De atunci, s-a format un nou clan, care le-a eclipsat pe celelalte."Acest grup a devenit cel mai puternic. El concentrează o mare putere politică şi economică", afirmă Kirilo Savine, directorul biroului Fundaţiei Heinrich Boell din Ucraina, care împărtăşeşte opinia a numeroşi experţi şi oameni politici, cu câteva zile înaintea alegerilor legislative de duminică.
Fiul lui Ianukovici, personajul central al clanului
În afară de şeful statului, fiul cel mare al acestuia, Oleksandr, este considerat personajul central al clanului. Mai mulţi bărbaţi prezentaţi ca rude ale acestuia au fost numiţi de la sfârşitul lui 2010 în posturi cheie ale guvernării.
Totul a început la sfârşitul lui 2010, cu nominalizarea surpriză la conducerea Băncii Centrale a lui Serghi Arbuzov, un bancher care avea atunci 34 de ani, necunoscut marelui public şi supranumit imediat de presă "girantul financiar" al clanului.
Au urmat alţii: şeful administraţiei fiscale, Oleksandr Klimenko, miniştrii de Interne Vitali Zaharcenko şi cel de Finanţe Iuri Kolobov fac parte, de asemenea, din "Familie". Această tendinţă a fost calificată de organizaţia neguvernamentală americană Freedom House drept o "familizare" a puterii şi corupţiei în Ucraina.
"Termenul sugerează că familia preşedintelui Ianukovici nu numai că a beneficiat personal de preşedinţia sa, ci se află din ce în ce mai mult î