Consiliul CSA, condus de noul preşedinte Daniel Tudor, a decis ieri revenirea la forma anterioară a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, astfel că proprietarii care deţin o poliţă facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie.
Este anulată astfel o hotărâre a Comisiei din luna august, care interzicea companiilor de asigurări să mai emită poliţe care acoperă cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA interzicea companiilor de asigurări inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtată a poliţei obligatorii) în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.
Practic, proprietarii de locuinţe erau obligaţi prin ordinul din luna august să încheie două poliţe de asigurare dacă doreau să-şi asigure casele la valoarea reală sau pentru mai multe riscuri. Poliţele obligatorii costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă doar daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.
Poliţele obligatorii sunt emise de compania PAID, deţinută de 12 asigurători locali, care a fost puternic concurată de ceilalţi asigurători după ce forma iniţială a legii privind asigurarea obligatorie a fost modificată la sfârşitul anului 2010 astfel încât proprietarii care au cumpărat o poliţă facultativă să nu mai încheie şi o poliţă obligatorie. Portofoliul PAID s-a subţiat constant în ultimul an, ajungând la circa 300.000 de poliţe în prezent.
Decizia de ieri a CSA lămureşte lucrurile cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor. Situaţia acestor poliţe era incertă după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat luna trecută ordinul CSA la cererea companiei Astra. Decizia a fost luată în prima şedinţă de consiliu condusă de noul preşedinte al CSA, Dani