Transhumanța lunară din Bruxelles spre celelalte sedii și înapoi costa UE 180 de milioane de euro pe an.
Pe fondul crizei economice, Parlamentul European pare tot mai dispus să nu mai facă naveta costisitoare între cele două sedii ale sale, de la Strasbourg și Bruxelles. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.
Pentru prima oară, un număr covârșitor de mare de europarlamentari - 518, altfel zis trei sferturi din membrii Parlamentului European - au votat miercuri 24 octombrie pentru mutarea definitiva a legislativului UE la Bruxelles.
Parlamentul European își are sediul oficial la Strasbourg - precum și si trei locuri de lucru: Bruxelles, Strasbourg si Luxembourg, unde se află secretariatul. Strasbourg a fost un loc important istoric de la început, pentru că e simbolul împăcării franco-germane pe care s-a construit Europa. E capitala Alsaciei, acea provincie etern disputată intre Franța si Germania. Acolo, in mod oficial, e sediul Parlamentului European. Întrucât o plenară pe lună trebuie să se țină acolo, in fiecare lună are loc o transhumanță dintre Bruxelles spre Strasbourg pentru o sesiune de patru zile.
Deputații europeni reuniți in plenară la Strasbourg au votat așadar pentru prima oară in proporție covârsitoare - 75% - pentru mutarea definitiva a sediului Parlamentului la Bruxelles pentru a evita pe viitor circul costisitor si oboseala care decurg de aici.
La Bruxelles, Parlamentul ar fi alaturi de toate celelalte instituții ale UE, in primul rând Comisia si Consiliul, dar si alte instituții Internationale, precum NATO si sediile principalelor federații sindicale Internationale. Inițiativa a fost botezată „Single Seat" (Sediul Unic).
Presa franceză, de toate tendințele, nu scrie niciodată „Parlamentul European", ci doar „Parlamentul de la Strasbourg", iar Franța nu vrea sa renunțe la privilegiul de