Nici o personalitate romaneasca n-a fost vreodata asa bine reprezentata la nivel european ca Nicolae Titulescu, om politic de vaza in tara noastra, deputat, ministru in mai multe guverne si ajuns cunoscut in afara granitelor mai ales dupa ce fusese numit reprezentant al Romaniai la Liga Natiunilor de la Geneva, in anul 1921.
Presedinte de doua ori consecutiv la Liga Natiunilor
Liga Natiunilor este precursoarea actualei ONU, fiind infiintata la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cu acelasi scop de a veghea pentru mentinerea pacii si bunelor relatii intre popoare.
Liga parea sa aiba un rol determinant in lume, daca n-ar fi fost subminata indeosebi de Germania, iar apoi si de alte tari: Japonia, Italia, Spania. Declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial a marcat esecul acestei organizatii.
In anii '20 si la inceputul anilor '30, in perioada de succes a Ligii, personalitatea cea mai marcanta s-a dovedit a fi romanul Nicolae Titulescu, ales de doua ori consecutiv presedinte al acestei organizatii, in 1931 si in 1932.
In aceasta calitate, a militat pentru inviolabilitatea frontierelor, asa cum au fost stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturile de buna vecinatate si egalitate in drepturi intre statele mari si mici - chiar si cele foarte mici - si, mai ales, pentru prevenirea agresiunii.
O piedica in calea lui Hitler
Politica sa impaciuitoare mergea pana acolo incat nu refuza dialogul nici macar cu URSS, tara considerata proscrisa de intreaga Europa - lucru care i s-a reprosat de altfel.
Dar nu de aici i s-a tras raul. El era opozantul principal al revizionismului german, aparut odata cu instalarea la putere a lui Adolf Hitler.
Conceptul despre colaborarea europeana a lui Titulescu si influenta pe care o avea in cele mai inalte cercuri politice ale continent