Companii private sau chiar structuri oficiale ale altor state ar putea fi interesate de obtinerea unor informatii confidentiale privind zacamintele din Romania, care, pe langa cupru, includ si metale rare, vitale pentru industria tehnologica si nu numai, mai ales ca, potrivit analistilor, ne aflam intr-un razboi economic pentru resurse minerale, la nivel mondial.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) efectueaza cercetari fata un grup format din rusi si romani, suspectat de spionaj economic.
Angajati ai societatii IPROMIN Bucuresti ar fi divulgat catre oameni de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate cu privire la zacamintele de cupru din zona Moldova Noua si metale rare din mina Suvorov, judetul Caras Severin.
Retea de spionaj economic in favoarea Rusiei, prinsa la Bucuresti
Totusi, directorul executiv al Ipromin, Gabriel Neamtu, sustine ca nu exista metale rare in regiune si ca toate informatiile sunt publice, detinute de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). "Zacamantul Moldova Noua detine zacamant cuprifer, nu exista metale rare in zacamant. Operam cu documente clasificate secret de serviciu", a explicat Neamtu.
El a adaugat ca nu are legaturi cu rusii, purtand discutii cu o firma romaneasca. "Rusii nu au fost aici. Exista investitor roman, care vrea sa investeasca si a luat licenta. Este interesat sa faca o investitie privind zacamantul cuprifer", a precizat seful Ipromin.
In plus, Neamtu sustine ca nu se face o ancheta, in acest moment, la Ipromin si ca nu exista nici evaluari la zi asupra rezervelor si resurselor, ci doar despre terenurile poluate de exploatarea precedenta.
Operatiunile de spionaj economic, frecvente in intreaga lume
Potrivit analistului Ionel Blanculesc