Dacă există un Festival Naţional de Teatru şi unul al dramaturgiei contemporane, dacă avem festivaluri de păpuşi, de comedie, medievale, de ce să nu existe şi un Festival…sărat? Sau, mai elegant spus, un Festival de Teatru pe Drumul Sării? Conexiunea dintre celebra salina a municipiului si spectacolul dramatic a aparţinut directoarei Teatrului Municipal Turda, actriţa Narcisa Pintea. Iar ideea a prins viaţă neaşteptat de repede. Săptămâna trecută, turdenii au fost invitaţi la prima ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Perfomative "Teatru pe Drumul Sării" care are o dublă dimensiune: pe de o parte, oferă comunităţii locale ocazia de a vedea spectacole de top, atât pentru adulţi cât şi pentru copii; pe de altă parte, permite actorilor turdeni, invitaţilor dar şi iubitorilor de teatru din localitate contactul cu personalităţi teatrale, prin ateliere şi conferinţe.
Timp de trei zile, în diverse săli ale oraşului (ba chiar şi în cochetul spaţiu teatral amenajat în interiorul salinei Turda ) au avut loc numeroase evenimente artistice aşezate sub semnul Thaliei. Programul festivalului a inclus trei spectacole şi a debutat cu premiera Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, în regia lui Ştefan Iordănescu - o coproducţie a Teatrului Municipal Turda cu Teatrul Naţional din Timişoara. Interpreţi: Cătălin Ursu, Paula Frunzetti, Mădălina Ghiţescu, Diana Roşca, Răzvan Popa, Flavia Giurgiu şi Cristian Iorga. Scenografia: Velica Panduru, muzica: Ildiko Fogarassy, mişcare scenică: Attila Bordas, light design şi videografică: Lucian Moga.
Celelalte două spectacole prezentate în festival au fost Câte'n lună şi în stele/ Caramitru, Mălăele, cu participarea violoncelistului Adrian Naidin şi Gaiţele de Al. Kiriţescu, în versiunea lui Alexandru Dabija de la Teatrul Odeon. De altfel, Alexandru Dabija a fost prezent în aceste zile la Turda, alaturi de alte personalităţi ale