Ieşirea de ieri pe piaţă cu obligaţiuni pe cinci ani este prima din luna mai încoace. Ministerul Finanţelor încearcă să prelungească maturitatea sumelor împrumutate de la bănci după ce anul acesta a accesat preponderent finanţări pe termen scurt şi are de rambursat anul viitor peste 70 miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 milioane de lei (44 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2017, plătind un randament de 6,56% pe an, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de licitaţia anteriorată cu astfel de titluri. Statul se împrumută mai scump de la bănci pentru că lichiditatea din piaţă a scăzut şi băncile se împrumută la rândul lor mai scump.
Analiştii se aşteptau înainte de licitaţia de ieri la un randament apropiat de 6,6% pe an, având în vedere nivelul dobânzilor la care se fac tranzacţii cu titluri de stat pe piaţa secundară. Creşterea randamentelor la lei vine în contextul în care Finanţele au reuşit să emită săptămâna aceasta titluri în euro pe piaţa internă la o dobândă în scădere.
"Credem că temerile legate de inflaţie şi incertitudinea în privinţa alegerilor cântăresc mai mult decât potenţiala scădere a randamentelor la lei datorată recentei vânzări de titluri în euro", afirmă Mihai Tantaru, economist în cadrul ING Bank.
Trezoreria a atras luni 421,5 mil. euro de pe piaţa locală, aproape triplu faţă de valoarea programată a emisiunii şi la un randament mediu de 3,76%, cu peste un punct procentual sub nivelul înregistrat anul trecut.
Ministerul Finanţelor trebuie să răscumpere în luna noiembrie bonduri în euro în valoare de 794 mil. euro, iar suma împrumutată la începutul săptămânii reprezintă doar prima etapă de prefinanţare.
Acesta a fost primul împrumut în euro atras anul acesta de pe piaţa internă, după trei ieşiri pe pieţele internaţionale, şi vine în contextul în