Nu sunt masochist, nu caut să citesc cu dinadinsul orori, nici nu simt vreo aplecare spre lecturi macabre. Dar mai multe motive m-au îndemnat să citesc această carte şi încă şi mai multe să scriu despre ea.
Raijmondus Godefriedus Norbert Van De Klundert, pe scurt Ray Kluun, este un scriitor olandez în vogă. A lucrat în publicitate, în 2000 şi-a pierdut soţia de 36 de ani, bolnavă de cancer, s-a mutat în Australia, împreună cu fiica sa şi, trei ani mai târziu, a publicat acest roman, "O femeie la doctor"*), despre propria sa viaţă: un soţ îşi înşală soţia în timp ce aceasta îşi aştepta moartea. Un roman minunat despre curaj, neputinţă şi dragoste. "Un portret al dragostei, imperfect, dureros şi totuşi adevărat, exact ca în viaţă", consemna "Daily Mail".
Romanul a fost publicat în 30 de ţări, în peste un milion de exemplare vândute.
Stijin şi Carmen sunt tineri şi frumoşi. Trăiesc în Amsterdam, lucrează în propriile companii, sunt bogaţi, au o mulţime de prieteni şi o fiică de trei ani pe care o adoră. "În vreme ce Carmen se dezbrăca în dormitor mă uit la sânii ei. Când am văzut-o pentru prima dată goală, m-am holbat cu gura căscată la corpul ei. Am îngăimat că n-am mai avut niciodată un astfel de trup în patul meu. Ea a râs şi a spus că desigur remarcase mai devreme că privirea mea luneca tot mai des în decolteul adânc al tricoului ei negru".
Când frumoasa Carmen este diagnosticată cu cancer la sân, lumea lor se transformă în haos. Boala aduce cu ea tensiune şi panică, speranţă şi iluzie, îi îndepărtează şi îi apropie. "Sânii mari sunt superbi, dar un corp de femeie cu un singur sân mare pare o glumă sadică a Creatorului. Ceea ce văd sub el este degradant de urât pentru o femeie. E cea mai înfiorătoare mutilare pe care am văzut-o vreodată live... Îmi dau seama că se simte umilită până în măduva oaselor, umilită de cancer. Of, Doamne, cât de gr