Desi Romania poate fi socotita un taram al unor fagaduinte firave, criza europeana ii face pe romani sa reconsidere sansele oferite de societatea romaneasca, se arata intr-un studiu realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES.
Conform IRES, de la sfarsitul anului 2010 scade proportia respondentilor care, intrebati in ce tara le-ar placea sa traiasca, dau raspunsul „Romania”, de la 59% la 51%; ceilalti respondenti prefera Germania, Italia, Franta, Spania sau alte tari, majoritatea europene.
Numai 36% dintre respondenti indica Romania drept tara ideala, proportie care a scazut cu 9 procente fata de anul 2010. In acest top Romania este urmata de Germania, Statele Unite ale Americii, Elvetia si Italia. 62% dintre respondenti sunt de parere ca pentru a se realiza, este mai bine ca tinerii sa ramana in tara decat sa plece in strainatate, in timp ce 28% dintre cei chestionati spun ca Romania ofera conditii de viata civilizate, pondere in crestere cu 5 procente fata de anul 2010.
O pondere de 30% dintre intervievati ( cu 4% mai multi decat in anul 2010) cred ca, daca tinem cont de situatia socio-economica actuala a Romaniei, aceasta tara permite un nivel de trai decent. De asemenea, 19% dintre respondenti cred ca Romania ofera un viitor sigur tineretului.
Studiul mai arata ca 54% dintre respondenti considera ca Romania va deveni un stat european comparabil cu restul statelor din UE, cu doua procente mai putin fata de 2010.
Solutia plecarii in strainatate castiga teren
In acest an, un numar de 4 din 10 romani spun ca s-au gandit sa plece la munca in strainatate, fata de 3 din 10 in anul 2010. Cu cat sunt mai tineri, cu atat respondentii s-au gandit la un loc de munca in strainatate in proportie mai ridicata: de la 54,4% in cazul celor intre 18 si 35 de ani la 13,3% in randul persoanelor trecute de 65 de ani @