Autorităţile române îşi reafirmă angajamentul pentru programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială. "Punerea în aplicare a programului a fost bună în majoritatea domeniilor, dar agenda reformelor structurale continuă să progreseze lent", se arată în scrisoarea de intenţie cu FMI.
Guvernul arată că s-a angajat la acţiuni suplimentare, inclusiv accelerarea reformelor structurale. "Ne aşteptăm ca în acest an creşterea să rămână modestă, după ce economia s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2011 şi primul trimestru al anului 2012. Revenirea rămâne vulnerabilă la dificultăţile de pe pieţele financiare internaţionale", se mai menţionează în scrisoarea de intenţie.
Pe de altă parte, performanţa cu privire la ţintele cantitative şi agenda de reforme structurale pentru a cincea revizuire a acordului cu Fondul a fostuuna bună.
Potrivit documentului, criteriul de performanţă referitor la arierate a fost ratat cu o marjă mică. Toate ţintele indicative, cu excepţia plafonului privind stocul de arierate la nivelul autorităţilor locale, au fost îndeplinite. Acţiuni corective sunt întreprinse pentru a reduce arieratele.
"Ne-am îndeplinit toate criteriile structurale de performanţă la data de 30 iunie 2012. Preţurile la energia electrică au crescut cu 5%, a fost lansată o licitaţie pentru furnizarea de software pentru integrarea sistemul de raportare contabilă cu sistemul de plăţi al Trezoreriei, sunt pregătite amendamente la legislaţia din domeniul sănătăţii", se precizează în scrisoarea de intenţie.
În ce priveşte obiectivele programului macroeconomic, având în vedere performanţele în cadrul programului susţinut de FMI, UE şi Banca Mondială, Guvernul român şi BNR solicită o derogare de la criteriul de performanţă ratat şi finalizarea celei de-a şasea revizuiri.
Programul va c