Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul “Ştefan Baciu” şi Clubul Sportiv de Şah “Ioios” Braşov vă invită sâmbătă, 27 octombrie 2012, ora 11 la “Eveniment şahist la Casa Baciu”. Momentul este dedicat împlinirii a 94 de ani de la naşterea poetului braşovean Ştefan Baciu. Este mai puţin cunoscut faptul că Ştefan Baciu era interesat, printre altele, de “jocul minţii”, joc pe care-l aminteşte şi în unele dintre poeziile sale. La acest eveniment vor participa şahişti din Braşov, coordonaţi de N.M. Olea Liliana, preşedinte al Clubului Sportiv de Şah “Ioios” Braşov. Muzeul “Ştefan Baciu” e situat pe strada Dr. Gh. Baiulescu nr.9.
Casa Stefan Baciu conţine o bibliotecă cu 3.700 de volume şi peste 1.800 de manuscrise si documente, care au aparţinut nu numai poetului Ştefan Baciu, ci întregii familii. Stefan Baciu este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistică, eseistică, traduceri şi al câtorva mii de articole şi studii în presa internaţională.
Ultimii 30 de ani din viaţă a trăit în Hawaii, unde a fost profesor de literatură hispano-americană la Universitatea din Honolulu.
Deschizător de drumuri. Clădirea de pe strada Gheorghe Baiulescu care adăposteşte muzeul memorial Ştefan Baciu a fost construită între anii 1930-1931. Tatăl poetului, profesor la liceul Andrei Şaguna, primise pământ pe acea pantă, un loc viran la vremea aceea, numit Lunca Plăieşului, pe care a construit o casă pentru familia sa. Ion Baciu îşi luase doctoratul la Budapesta şi era atestat ca profesor de germană, latină, română si maghiară. Împreună cu Michael Teutsch a elaborat primul manual de limba română pentru uzul minorităţilor din Transilvania.
A absolvit Şaguna. Fiul lui, Ștefan Baciu, născut la 29 octombrie 1918, urmează cursurile liceului „Andrei Saguna”, avându-i ca profesori, printre altii, pe Emil Cioran si Octav Şuluţiu. Pentru volumul său de debut "Poemele poetului tân