Dacă la începutul crizei marile companii îşi schimbau managerii din departamentele de achiziţii din nevoia de a economisi, iar în perioada 2008 - 2009 au fost "la modă" schimbările de directori financiari, în ultimii doi ani s-au făcut mai multe proiecte de recrutare de executivi de top în departamentele comerciale, spune Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop România.
Cel mai bine plătit manager plasat de head-hunterii de la Amrop în ultimul an lucrează în domeniul IT&C, probabil singurul sector în care afacerile marilor jucători cresc semnificativ.
"Cel mai bine plătit executiv recrutat anul acesta lucrează în zona IT&C şi primeşte un salariu net de 15.000 de euro pe lună, iar bonusul, deşi era pe o grilă la care nu am avut acces, e posibil să fi dus pachetul la 20.000 de euro. Şi în sectorul bancar se plăteşte bine la ora actuală, în special pentru poziţiile de expaţi, dar băncile vor trebui să găsească o formulă optimă şi un nou model de business pentru a-şi menţine businessurile profitabile", a spus Oana Ciornei, prezentă miercuri la emisiunea ZF Live, difuzată de luni până vineri pe site-ul www.zf.ro între orele 10 şi 11.
Oana Ciornei, care conduce un business de peste 500.000 de euro anul trecut (într-o piaţă a serviciilor de executive search estimată la 6-7 milioane de euro), spune că o parte dintre executivii expaţi care au preluat mandatele în ultimul an au venit în România pentru că nu şi-au găsit un job echivalent în ţara de origine.
"Foarte puţină lume vorbeşte despre păcatele unei organizaţii, iar fenomenul oamenilor «parcaţi» în România este unul dintre păcatele pe care le au multinaţionalele".
Ea mai spune că nu există foarte multe organizaţii locale care să se fi extins şi în alte ţări, însă în momentul în care se va întâmpla acest lucru, probabil vom avea şi noi manageri români "parcaţi"