China a depăşit Statele Unite după valoarea investiţiilor directe străine primite în prima jumătate a acestui an, absorbind 59,1 miliarde dolari, aproape la fel ca în 2011, în timp ce economia americană a atras 57,4 miliarde dolari, cu 40% mai puţin decât anul trecut, scrie Thomson Reuters.
Pe locul trei după valoarea investiţiilor primite în primele şase luni se află Hong Kong, cu 40,8 mld. dolari, potrivit Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare, o agenţie a ONU. Anul trecut, SUA au atras 227 mld. dolari în investiţii străine, în timp ce China a primit 116 mld. dolari.
Economiile în curs de dezvoltare au fost destinaţia a jumătate din fluxurile de investiţii străine, egalând în premieră economiile dezvoltate. Schimbarea s-a datorat investiţiilor mai mici atrase de SUA şi Uniunea Europeană.
La nivel global, investiţiile străine directe au totalizat 668 mld. dolari în perioada analizată, cu 8% mai puţin decât anul trecut. "Acest lucru reflectă o perioadă prelungită de cerere externă slabă cu efecte puternic negative asupra exporturilor şi nesiguranţă în privinţa economiilor emergente cu creştere rapidă", arată agenţia ONU.
Ministerul Comerţului din China estimează că ţara a primit 83,4 mld. dolari investiţii străine între ianuarie şi septembrie, cu 3,8% mai puţin decât anul trecut. Beijingul vrea să atragă investiţii care să-i permită să mute focarul economiei de la producţia cu costuri scăzute înspre activităţi cu valoare adaugată mai mare. La rândul lor, investitorii se orientează spre alte pieţe cu forţă de muncă ieftină.
China a depăşit Statele Unite după valoarea investiţiilor directe străine primite în prima jumătate a acestui an, absorbind 59,1 miliarde dolari, aproape la fel ca în 2011, în timp ce economia americană a atras 57,4 miliarde dolari, cu 40% mai puţin decât anul trecut, scrie Thomson