Vezi
Vezi
25 octombrie 1944, data in care armata romana a eliberat ultima localitate romaneasca de sub ocupatie straina, are insemnatate pentru foarte putini maramureseni. Astazi, cand oficialitatile si veteranii au celebrat Ziua Armatei Romane, la Monumentul Ostasului din Baia Mare nu si-au facut aparitia alti tineri in afara de soldati si de politicienii dornici de campanie.
Adolescenti se aflau in zona manifestarii, pentru ca la doar cateva sute de metri distanta e curtea Liceului de Arta, insa tinerii baimareni au recunoscut ca nu stiu prea multe amanunte despre istoria zilei si nici nu simt ca ar trebui sa sarbatoreasca .
„Ziua de 25 octombrie e...Ziua Armatei si a Regelui. Pentru mine nu semnifica nimic in mod special, adica nu stiu...”, a marturisit o tanara, care se afla in pauza, la scoala. „E Ziua Eroilor...sau a Armatei”, a aratat un alt licean, care a recunoscut ca sarbatoarea nu pare prea interesanta.
Lipsa de apetit a tinerilor pentru evenimentele de acest gen nu este surprinzatoare avand in vedere monotonia activitatilor organizate de autoritati . Si astazi, la fel ca si in alte zile de 25 octombrie, s-au strans la Monumentul Ostasului militari, autoritati locale, fete bisericesti, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate si politicieni locali, fiecare inarmati cu coroane de flori si discursuri.
„ Azi sarbatorim Ziua Armatei Romane, si totodata 68 de ani de la terminarea in Europa a celei mai mari conflagratii din istoria omenirii, soldata cu peste 67 de milioane de victime, imense distrugeri materiale, suferinte incomensurabile care si astazi marcheaza milioane si milioane de suflete”, a aratat colonelul in rezerva Haralambie Cacina.
Veteranii de razboi, care au rememorat cu emotie, astazi, clipele grele petrecute pe front, s-au aratat dezamagiti de faptul ca tinerii au lipsit