Chiar dacă Războiul rece s-a încheiat, spionii ruşi sunt la fel de activi în Occident ca şi în acea perioadă. Ca şi atunci, vânează informaţii de ordin militar şi economic, dar şi tehnologie de ultimă generaţie pe care Rusia nu şi-o poate permite, cu bani puţini.
Cel mai recent caz este punerea sub acuzare, săptămâna trecută, a 11 cetăţeni ruşi sau americani de origine rusă pentru export ilegal de componente electronice de ordin micrometric a subliniat faptul că secretele economice şi tehnice sunt de importanţă critică pentru agenţiile de informaţii ruseşti.
Cei 11 au fost acuzaţi de evitarea controalelor vamale prin identificarea greşită a acestor componente electronice, drept semafoare sau componente ale navelor de pescuit.
Cel mai mare pericol este că mărfurile exportate pot fi folosite de armată, la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor, sau pentru realizarea anumitor sisteme de supraveghere de care ruşii nu dispun în prezent.
Tehnologia exportată ilegal de compania Arc Electronics, din Texas, nu e de ultima generaţie. Totuşi, ea nu poate fi fabricată în Rusia.
Dacă scara spionajului rusesc este acum din nou la nivelul la nivelul Războiului Rece , operaţiunile sunt mai puţin sigure şi au mai puţină importanţă.
Faptul că Moscova se bazează pe informaţii secrete din economie exemplifică institutionalizarea legăturilor dintre stat şi companii, se arată într-o analiză a Oxford analiytica.
Deşi cazul respectiv nu a fost de mare amploare, tendinţa către un spionaj economic şi tehnic mai agresiv din partea Rusiei va continua cu siguranţă. Investigaţia desfăşurată de autorităţile americane este ultima dintr-o serie de astfel de anchete , iar SUA va trebui să întărească securitatea operaţiunilor sale.
Potrivit actului de acuzare al FBI, din octombrie 2008, compania Arc Electr