Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” si-a confirmat si astazi traditia de-a omagia memoria mentorului sau, respectiv a marelui carturar, diplomat, academician si om de stat, intr-un cuvant a persoanei universale cu acelasi nume.
Momentul a fost ales cat se poate de fericit, respectiv in ziua cand sarbatorim Sfantul Dumitru si chiar Ziua de Nastere a fostului domnitor Dimitrie Cantemir. Universitatea Cantemir nu s-a marginit la organizarea unui moment festiv, ocazionat de acest eveniment, ci a pus si in scena a doua Conferinta Internationala, cu denumirea “The Encyclopedic and Universal Dimension of Dimitrie Cantemir’s Works”, unde, pe langa personalitati din tara noastra, au fost prezenti si invitati de seama din tari precum Turcia sau Republica Moldova.
Toti participantii, la unison, au fost de acord ca Dimitrie Cantemir poate fi considerat, la fel cum Hegel opina despre Wolff, pe care-l considera un dascal al germanilor, ca un parinte al natiunii noastre, fiind primul promotor al Romaniei in Europa. Vorbind despre premiere, acelasi “urias” a mai fost deschizator de drumuri si in alte domenii, cum a fost cel academic, fiind primul academician roman, chiar daca numirea sa a avut loc in Germnia, la Academia din Berlin.
Organizatorul acestui regal universitar a fost, la fel ca si in anii precedenti, rectorul Universitatii Cantemir, d-na profesor universitar doctor Corina Dumitrescu care, alaturi de academicienii Alexandru Surdu si Razvan Teodorescu, a avut o prezentare stiintifica originala a temei abordate, dintr-un punct de vedere cu totul inedit.
Asa cum spuneam si la inceputul acestui editorial, Conferinta a incercat, printre altele, sa lamureasca si de ce Dimitrie Cantemir a depasit cu mult granitele unei personalitati dintr-un anume domeniu, fiind o personalitate universala, si s-a ajuns la concluzia ca ar trebui sa urmarim doua as