Protecţia Consumatorilor a descoperit că în şcolile şi liceele din Oradea, comercianţii care au luat în chirie chioşcurile de incintă ademenesc copiii cu alimente interzise, bogate în zaharuri, sare şi grăsimi. Adică boală curată.
Descoperirea a pornit de la reclamaţiile unor părinţi, nemulţumiţi că educaţia alimentară dată acasă copiilor le-o strică tocmai şcoala.
Mâncăruri oprite
Pentru a feri copiii de obezitate, Guvernul a interzis produsele fast-food în şcoli printr-o lege specială, 123/2008, care reglementează alimentaţia sănătoasă a preşcolarilor şi şcolarilor printr-un consum limitat de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Ordinul 1563/2008 al Ministerului Sănătăţii enumeră explicit şi alimentele interzise a fi comercializate în şcoli.
Prima categorie sunt cele considerate prea dulci: prăjituri, bomboane şi acadelele de orice fel. Dintre cele bogate în sare şi grăsimi fac parte chipsurile, snacksurile, sticksurile, biscuiţii, covrigeii şi alunele, dar şi hamburgerii, pizza şi cartofii prăjiţi. Chioşcurile de incintă nu au voie să vândă nici băuturi răcoritoare, ci doar apă minerală plată sau carbogazoasă.
Interzise, dar vândute
Că una zice legea, dar alta fac comercianţii autorităţile au aflat de la părinţii elevilor şcolii Oltea Doamna. Nemulţumiţi că şcoala le strică educaţia alimentară de acasă, ei au reclamat că la chioşcul de incintă se vând alimente interzise. Inspectorii au reacţionat printr-un control în urma căruia au găsit dulciuri, sucuri, produse de patiserie şi de fast food.
Mai mult, au descoperit că se poartă şi "dulciurile de fiţe", pentru că în chioşc erau şi mai multe feluri de praf dulce, sub denumirea Horror Fizz, care expandează în gură, creând consumatorului impresia de "explozie". "A fost punctul de pornire a unei acţiuni generale", spune Traian Bejan (foto), şeful Protecţiei Consumatorulu