Spectacolul „Maria Callas - La Divina", montat de Radu Gabrea, s-a reluat, la 15 ani de la succesul iniţial, în Sala „Horia Lovinescu" a Teatrului Nottara din Bucureşti.
Victoria Cociaş reuşeşte o mare performanţă în rolul Mariei Callas, într-un spectacol care ridică mult nivelul repertoriului Teatrului Nottara. Cu o regie discretă, aşternută, parcă, la picioarele acestei dive-actriţe, Radu Gabrea îşi reafirmă intenţia de a monta piese de teatru, după o solidă carieră cinematografică.
Premiera absolută a piesei lui Terrence McNally în România a avut loc la Teatrul Nottara, în 1997. Cu Victoria Cociaş cap de afiş, spectacolul a avut succes internaţional, fiind foarte bine primit în Canberra, Sydney, Melbourne, la New York, Washington, Helsinki şi Tampere.
Acum, actriţa se simte mai legitimată să joace acest rol, pentru că este mult mai apropiată de vârsta personajului. Radu Gabrea a primit piesa de la soţia sa, Victoria Cociaş, în urmă cu 16 ani, după ce actriţa a revenit din New York. Rolul principal din piesa lui Terrence McNally era interpretat, la vremea aceea, de Faye Dunaway.
Regizorul Radu Gabrea şi-a dat seama că Victoria Cociaş are experienţa şi forţa de a juca aceeaşi partitură şi aşa s-a născut un dialog la distanţă între cele două interpretări. În aceeaşi perioadă, Fanny Ardant o juca pe Callas, în aceeaşi piesă, montată de marele regizor de film Roman Polanski. O conversaţie, deci, la distanţă.
Ce a rămas, dincolo de amintirea acelor trei roluri, e acum prezenţa vie a unei actriţe care vorbeşte cu publicul ei. Nu neapărat pentru că spectacolul de la Teatrul Nottara permite comunicarea directă cu spectatorii, în câteva momente interactive, ci pentru că Victoria Cociaş transmite. Într-o interpretare perfect calibrată, în care emoţia controlată răbufneşte în scene de mare intensitate, Victoria Cociaş o duce pe Callas peste