Legumele puse la murat de tine, acasă, sunt mai ieftine şi mai sănătoase decât cele cumpărate din magazine. De asemenea, e mult mai comod să ai la îndemână tot ce ai nevoie când te apuci de gătit. Noi ţi-am pregătit patru reţete de conserve care nu trebuie să-ţi lipsească din cămară. Legumele puse la murat de tine, acasă, sunt mai ieftine şi mai sănătoase decât cele cumpărate din magazine. De asemenea, e mult mai comod să ai la îndemână tot ce ai nevoie când te apuci de gătit. Noi ţi-am pregătit patru reţete de conserve care nu trebuie să-ţi lipsească din cămară.
Ingrediente: 6 kg gogonele, 1 kg ardei capia, 1 kg morcovi, 200 g rădăcină de ţelină, 100 g frunze de ţelină, 400 g varză roşie, 400 g sfeclă roşie, 600 g conopidă, 40 g mărar uscat, 50 g usturoi, 25 g ardei iute, 50 g hrean, sare pentru saramură (o lingură cu vârf la un litru de apă).
Preparare: morcovii, sfecla, ţelina se spală, se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi mici. Conopida se rupe în bucheţele, iar varza se taie în sferturi.
Ardeii capia şi gogonelele se lasă întregi. Legumele se ţin 24 de ore într-o soluţie concentrată de apă cu sare, apoi se scot, se spală şi se aşază în borcane. Printre ele se pun căţeii de usturoi, ardeiul iute şi hreanul tăiat în bucăţi mici. Se toarnă apoi 5 litri de saramură fierbinte, pregătită înainte.
Deasupra fiecărui borcan se pun frunze de ţelină şi mărar uscat. Se mai păstrează saramură pentru completare, pe măsură ce scade în borcan. Se lasă să se răcească, apoi se pun capacele. Se ţin 3-4 zile la temperatura camerei, apoi se păstrează într-un loc uscat şi răcoros.
Ingrediente: 1,5 kg ardei iuţi, 500 ml oţet, 750 ml apă,120 g zahăr, două linguri de sare, câteva foi de dafin, o lingură de boabe de muştar, o lingură de piper boabe.
Preparare: se spală şi se taie felii ardeii iuţi. Se fierbe apă cu puţină sare şi se toarnă peste ar