Omenirea viseaza de foarte mult timp sa aiba ocazia de a face primii pasi pe Marte, dar acesti pasi constituie un pericol pentru orice forma de viata existenta pe Planeta Rosie. Sursa imagine: mashable.com
O masa de 100 de triliarde de microbi va acompania orice astronaut care va ateriza pe Marte.
Acest divers “microbiome” (= totalitatea microbilor, elementelor genetice – genomul lor si a interactiunilor de mediu intr-un mediu special) a evoluat pe parcursul erelor, odata cu oamenii si ofera o serie de servicii, de la a ajuta oamenii sa digere hrana pana la a mentine bacteriile patogenice la distanta.
In timp ce acesti microbi sunt strans legati de oameni, multi dintre ei vor fi transportati pe suprafata martiana – cu consecinte inca necunoscute pentru o planeta care poate sau nu poate gazdui viata proprie.
“Avem responsabilitatea fata de Marte, cred eu – chiar daca sunt doar niste microbi martieni – sa nu ii ucidem prin actiunea de detectare a lor. Daca aveti astronauti acolo, nu exista nicio cale de a fi sterilizati. Ei scuipa mii de microbi in fiecare secunda. Deci este o problema grava,” a declarat Cynthia Phillips directorul Institutului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence = Cautarea Intelegentei Extraterestre) in cadrul intalnirii din iunie a SETICon 2, din Santa Clara, California.
Agentiile spatiale din intreaga lume se gandesc deja la modalitati de a reduce la minimum riscurile de contaminare generate de misiunile echipajelor pe Marte, chiar daca urmele primilor pasi de pe Planeta Rosie sunt, probabil, la zeci de ani distanta.
De fapt, ei au deja un set de linii directoare stabilit de un protocol dur intocmit, in anul 2008, de catre Comitetul pentru Cercetari Spatiale (COSPAR), care face parte din Consiliul International pentru Stiinta.
Prioritatea politicii COSPAR este de a proteja Pamantul de la orice posib