Când sunt întrebat ce vin se potrivește cu ce mâncare, sunt mai mereu tentat să răspund: ce vin îți place! Vinul care îți place este întotdeauna cel mai bun, însă nu este tot timpul cel potrivit.
Chiar dacă alcoolul nu pare să facă întotdeauna casă bună cu o nutriție sănătoasă, până la urmă nu trebuie să uităm că mancarea si vinurile au fost gândite împreună. Și de secole oamenii au găsit moduri de a le combina într-un mod fericit.
Această potrivire ține în primul rând de modul în care sunt ele percepute împreună de papilele gustative. De pildă un vin astringent, foarte mineral, pe care îl simți foarte sec și acid în gură va fi foarte potrivit lângă o mâncare grasă, foarte uleioasă, cu care crează un echilibru perfect sub bolta palatină.
Bunul simț ne spune că trebuie să existe un echilibru între cele două. O relație de complementaritate sau de congruență care să scoată în evidență tot ce-i mai gustos din ambele elemente în același timp. Mâncarea și vinul trebuie să cântărească la fel de greu în alegerea potrivirii și nici unul să nu îl domine pe celălalt. De exemplu o mâncare cu “greutate” este cea gătită elaborat, cu ingrediente consistente din punct de vedere nutritiv sau cu un sos sofisticat, bogat în condimente. Un vin pe măsură va fi unul corpolent, maturat, cu un buchet bogat și cu o concentrație alcoolică ridicată.
Cele șase gusturi
Somelierii profesioniști știu că există șase “gusturi” fundamentale care stau la baza potrivirii dintre mâncare și vin. Acestea sunt: picant, dulce, amărui, sărat, acid și gras. Pornind de aici iată cateva reguli care ar trebui întotdeauna respectate:
Când vei gusta o mâncare “acidă”, precum sunt salatele de sezon, fructele de mare sau mâncărurile bogate în măsline, capere sau anșoa, trebuie să alegi un vin cu aciditate mai mare, altfel gustul combinat al ce