Fervoare religioasă dar şi violenţă, astăzi, în lumea musulmană, cu ocazia sărbătorii sacrificiului, una dintre cele mai importante din calendarul religiei musulmane. La Mecca, în Arabia Saudită, în jur de două milioane cinci sute de mii de pelerini participă astăzi la ritualul lapidării diavoulului. In paralel, însă, în Siria au continuat violenţele, în ciuda unui acord de încetare a focului. Iar în Afganistan, cel puţin 41 de persoane şi-au găsit moartea în contextul unui atentat comis cu siguranţă, în mod simbolic, chiar cu ocazia acestei sărbători.
Este interesant de constatat că această sărbătoare a sacrificiului, sau Aïd al-Adha, cum i se spune în arabă, poate fi regăsită în trei religii: cea mozaică, cea creştină şi cea musulmană. Sărbătoarea evocă momentul cînd Dumnezeu renunţă să-i mai ceară lui Abraham să-şi sacrifice fiul pentru a-şi dovedi credinţa, ceea ce marchează un moment important în istoria religiilor: mai precis, cel din ceruri nu mai cere sacrificii omneşti din partea credincioşilor.
Din păcate, sacrificiilor omeneşti au continuat în lumea musulmană în contextul acestei sărbători. In Siria aşa-zisa încetare a focului pentru perioada sărbătorii a fost încălcată în unele regiuni unde s-au înregistrat schimburi de focuri şi victime omeneşti. Si oricum acest armistiţiu de cîteva zile este unul de circumstanţă, pentru că nici un din părţi nu are efectiv intenţia de a ajunge la o înţelegere cu partea adversă. Rebelii au plătit pînă acum un preţ omenesc mult prea mare pentru a accepta negocieri cu guvernul de la Damasc. Iar puterea reprezentată de Bachar al-Assad ştie că numai o victorie o poate salva, pentru că orice proces democratic ar duce la un moment dat la condamnarea clanului Assad pentru crime împotriva umanităţii. Teheranul va continua să sprijine militar şi financiar Siria pentru că alianţa şiită dintre Iran, Siria şi Heţ