Sebeş (Alba), Rădăuţi (Suceava) şi Braşov sunt câteva dintre zonele pe care companiile austriece le-au pus pe harta mondială a prelucrării lemnului şi unde realizează anual o producţie de sute de mii de metri cubi.
Trei companii austriece fac jocurile în prelucrarea locală a lemnului, iar anul trecut au avut afaceri cumulate de peste 740 mil. euro şi profituri de peste 70 mil. euro.
Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger au intrat treptat pe piaţa locală şi au ajuns să domine industria fie prin achiziţi, fie prin investiţii greenfield.
Primii care au investit în producţie au ajuns pe primul loc.
În 2003, omul de afaceri Gerald Schweighofer începea producţia de cherestea la Sebeş, iar anul trecut a ajuns la un business de aproape 400 mil. euro. Schweighofer are operaţiuni în patru locuri din România. Pe lângă Sebeş mai este operaţional în Rădăuţi (fabrică de cherestea deschisă în 2007), Siret (fabrică de panouri încleiate achiziţionată în 2007) şi Comăneşti (unitate cumpărată în 2010).
Dacă Holzindustrie începea producţia în 2003, un an mai târziu rivalii de la Kronospan au cumpărat cele două fabrici deţinute de italienii de la Gruppo Frati la Sebeş, intrând astfel într-unul dintre cele mai vechi domenii din România.
Următorul pas l-au făcut în 2009, când la Braşov au finalizat investiţii de 200 mil. euro într-o fabrică de OSB (plăci din fibre orientate - n.red.). Investiţia era de fapt un proiect mai vechi, fiind demarat încă din 2002, dar care a fost blocată din cauza achiziţiei făcute la Sebeş.
Kronospan şi-a deschis în 1999 prima reprezentanţă din România la Braşov când importa produse de la alte fabrici din grup, pentru a acoperi cererea de pe piaţa internă.
Ultimii intraţi sunt cei de la Egger, care în ianuarie 2008 au investit 210 milioane de euro la Rădăuţi, într-o fabrică ce produce în principal