La mijlocul lunii octombrie, timp de trei zile, bucureştenii s-au lăsat purtaţi, pe aripile culturii indiene, la Festivalul Namaste India!- Bună ziua, India! Festivalul, aflat la cea de a patra ediţie, s-a desfăşurat la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
Oricât de stresaţi ori preocupaţi intrau pe porţile Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, vizitatorii făceau faţă unei transformări bruşte când păşeau în poveste. Se calmau, se bucurau de atmosfera primitoare, apoi se îndreptau spre expoziţii, lansări de carte, dans, produse cu specific indian, spectacole.
Atelierul de mehndi- arta decorării cu henna. În India ,multe femei îşi împodobesc mâinile cu motive florale sau abstracte în zi de sărbătoare. Mehndi este o plantă cultivată în Egipt, Maroc, India, din ale cărei frunze se obţine o pudră. Aceasta se amestecă ori cu acid precum sucul de lămâie, ori cu ceva dulce, iar astfel se obţine culoarea la care se pot adăuga diverse ingrediente – ceai negru, cafea. Mehndi sau henna se practică de mii de ani. Planta era folosită în scopuri terapeutice, având efecte de coagulare a sângelui, iar proprietăţile de colorare ajutau la vopsirea lemnului, lânii sau a pieilor de animale.
O altă activitate pentru cei prezenţi sunt atelierul de pictură pe ceramică pentru adulţi şi cel de creaţie pentru copii. Primul oferea peste 80 de modele de obiecte de ceramică pe care cei prezenţi la festival le puteau picta cu motive indiene în 50 de nuanţe, iar la cel de-al doilea copiii puteau să-şi aplice creativitatea prin design textil pe eşarfe sau body şi face painting. Alături, un târg cu îmbrăcăminte tradiţională, artizanat, obiecte decorative, accesorii, mirodenii, cărţi dar şi specialităţi culinare aduna tot mai mulţi curioşi.
Apoi suntem invitaţi la o călătorie fotografică plină de emoţie şi culoare - "Un prim pas prin infinita