Guvernul a alocat la rectificarea bugetară aproape 200 de milioane de euro pentru primăriile aflate în dificultate financiară, bani care să ajute la echilibrarea bugetelor locale şi care urmează să ajungă în teritoriu până la data de 10 decembrie, în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie.
Banii pentru plata datoriilor, a salariilor şi pentru asigurarea încălzirii pe timp de iarnă urmează să fie viraţi primăriilor pe baza unei hotărâri a consiliilor judeţene, reiese din proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară, document ce va fi aprobat într-o şedinţă de guvern programată pentru sâmbătă.
"Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 se majorează cu suma de 874,8 milioane de lei", se precizează în ordonanţa de urgenţă.
Suma trimisă de guvern în teritoriu este cu peste 40 de procente mai mare decât cea aprobată la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii august când primăriile au primit 612,9 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
Primarii primesc banii doar cu acordul consiliului judeţean
Sumele pentru plata arieratelor, definite de FMI drept datorii a căror scadenţă a fost depăşită cu cel puţin 90 de zile, vor fi repartizate primăriilor prin hotărăre de consiliu judeţean.
Mai exact, primăriile vor înregistra o cerere scrisă însoţită de documentele care ateste existenţa arieratelor, urmând ca virarea sumelor să se facă "în ordinea înregistrării cererilor".
Până la data de 10 decembrie 2012 se vor repartiza bani "unităţilor administrativ-teritoriale care nu pot achita din veniturile proprii drepturile salariale şi nu pot opera reducerea cu 5%, respectiv 3% a arieratelor faţă de soldul lunii anterioare", iar după data de 10 decembrie se va începe repartizarea banilor pentru celelate adminis