Birocrația din Ministerul Sănătății face inutilă o investiție privată într-un spital care deservește peste 50.000 de locuitori ai Văii Buzăului. La doi ani de la desființare, spitalul din orașul Pătârlagele este gata din nou de funcționare, de data asta într-o formă modernă pe care un patron din Buzău i-a dat-o în urma unei investiții de 400.000 de euro. Din păcate, unitatea nu poate face internări, deoarece autoritățile ezită să o finanțeze din bugetul asigurărilor.
După desființare, unitatea medicală din Pătârlagele a fost scoasă din sistemul de stat și a devenit secție exterioară a unui spital privat din Buzău. După o serie de renovări și reutilări ale pavilioanelor, spitalul a devenit cel mai modern de pe Valea Buzăului. Atât personalul cât și locuitorii din zonă așteaptă inaugurarea de câteva săptămâni.
Spitalul din Pătârlagele deține singura secție din județ pentru bolnavii de cancer aflați în fază terminală iar aici lucrează unicul specialist în medicină paliativă din Buzău.
Spitalul nu poate primi însă pacienți, pentru că nu există finanțare din bugetul asigurărilor. O zi de spitalizare costă cel puțin 200 de lei de pacient.
Pe avizul de funcționare, spitalul apare cu o capacitate de 30 de paturi bugetate însă Casa de Asigurări din Buzău nu le poate finanța. Conducerea casei spune că un ordin din 2011 al ministrului sănătății impune o limită la finanțarea paturilor din județ, plafon care nu poate fi depășit decât tot printr-o intervenție la nivelul ministerului.
Reprezentanții Casei de Asigurări din Buzău spun că doar prin transferul unui număr de paturi bugetate din județele cu excedent către județul Buzău, care și-așa este deficitar, s-ar putea asigura finanțarea spitalului privat din Pătârlagele. Până în prezent, ministerul nu a oferit niciun răspuns la numeroasele memorii transmise atât de patronul spitalul