Se pare ca buncii nostri pastrau unele alimente mai bine decat stim noi sa o facem astazi. Pepenii rezistau in beciuri, strugurii atarnati in poduri erau tocmai buni de mancat de Craciun, iar merele si perele isi pastrau prospetimea tinute in rumegus.
Se descurcau numai cu traditia, fara frigiderele si fara congelatoarele, care au aparut abia in secolul trecut.
Din pacate, traditia nu-ti este de mare folos cand stai la bloc. Nici o vila nu-ti rezolva problema asa cum o rezolvau casele bastranesti, cu podurle lor, strabatute de cosurile de fum, in care isi faceau stagiul carnatii.
Cand stai la bloc, folosesti frigiderul, camara si balconul, plus ideile ingenioase, daca ai informatii despre ele, noteaza Big Picture.
Fireste, niciun aliment nu ramane nealterat timp indelungat, dar putem lua masuri pentru ca prospetimea lui sa se pastreze cateva zile in plus, cateva saptamani sau uneori chiar o luna, dupa caz.
O conditie sine qua non: daca vrei sa pastrezi un aliment, el trebuie sa fie din capul locului poaspat. Nimic nu intinereste prin pastrare.
Ceapa de iarna nu trebuie pastrata gramada: umezeala o face sa se altereze sau sa incolteasca. Se pastreaza insa perfect in ciorapi de dama (in cazul capatanilor mici, de copil), innodata dupa fiecare capatana si atarnata intr-un loc aerisit.
Ceapa verde ramane proaspata, daca a fost congelata, in recipiente de plastic. Singura conditie este ca, dupa spalare, sa fie bine zvantata, intrucat daca prezinta picaturi la suprafata, acestea se transforma in cristale de gheata.
Se pastreaza la temperatura camerei: avocado, portocale, banane, lamai, usturoi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, pere, piersici, prune, ananas, cartofi.
Se pun la frigider: mere, fasole, fructe de padure, broccoli, varza, morcovi,