Cazul spionului rus prins pe aeroport ridică o serie de întrebări. Mai ales modul de operarare al acestuia, care sfidează logica şi aduce mai mult cu filmele anilor ’60 Sursa: MARIAN ILIE
Pe 19 octombrie, un cetăţean rus în vârstă de 42 de ani, a fost prins pe Aeroportul Henri Coandă, având asupra sa documente clasificate şi hărţi despre mai multe zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai precis despre zăcământul ”Suvorov”. Procurorii au luat, în cazul cetăţeanului rus, măsura interdicţiei de a părăsi oraşul Bucureşti.
Deşi a trecut o săptămână de la incident, ancheta privind documentele secrete emise de Iprochim către un cetăţean rus este învăluită în mister. Atât procurorii cât şi SRI încă analizează în ce măsură informaţiile găsite asupra cetăţeanului rus sunt clasificate. Anchetatorii susţin că directori din Iprochim au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Rusia, informaţii secrete, referitoare la zăcămintele de cupru.
Cuibul de spionaj
Sediul firmei IPROMIN, ai cărei angajaţi sunt acuzaţi că au pasat unor oameni de afaceri ruşi documente clasificate cu informaţii referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare, se află în fundul unei curţi modeste, într-o casă veche, nerenovată, pe Bulevardul Dacia.
Imobilul nici măcar nu se vede din stradă. Pancarta cu numele firmei e foarte mică, iar pentru a citi ce scrie pe ea trebuie să ai ochi de vultur. Se poate vedea doar dacă te cocoţi pe gard. Curtea e în formă de „L” întors şi e pavată cu ciment. Ieri, la prânz, singurul suflet care bântuia prin curte era un pui de motan. Holul casei era sărăcăcios, iar biroul unde trebuia să fie “Recepţia” arăta modest. Nimic din acest peisaj nu-ţi lasă impresia că intri în sediul unei firme care are pe mână secrete de stat despre bogăţiile subterane ale ţării, care valorează sume importante de bani. IPOTEZĂ ȘOC: Șeful spion