19 dosare au fost înregistrate de la începutul anului la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, dintre care nouă au fost soluţionate, opt sunt în lucru, iar alte două au fost retrase de reclamanţi, au informat reprezentanţii acestei organizaţii profesionale, potrivit cărora, cu o singură excepţie, în toate cazurile în care cercetările au fost finalizate s-a stabilit că acuzaţiile erau nefondate.
Singurul dosar în care s-au dispus măsuri în urma cercetărilor, respectiv o atenţionare, l-a vizat pe un medic de familie reclamat de un aparţinător că a refuzat eliberarea de medicamente subvenţionate. De menţionat că, în 2012, Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava s-a autosesizat şi a demarat anchete în două cazuri, dintre care unul semnalat în presă, în urmă cu trei săptămâni. Este vorba de acuzaţia de malpraxis formulată pe numele a doi medici de la spitalul din Rădăuţi, primul reclamat că nu ar fi sesizat că o femeie era însărcinată în luna a cincea, iar celălalt că ar fi refuzat să opereze o cezariană, în ambele sesizări fiind vorba de aceeaşi pacientă.
Potrivit responsabililor de la CJM, într-un caz din 2012 o pacientă gravidă a reclamat-o pe doctoriţa de familie că a purtat-o inutil pe drumuri atunci când i-a solicitat eliberarea un certificat de concediu prenatal, însă ulterior s-a demonstrat că medicul n-a fost rău-intenţionat, ci doar că nu era informat cu privire la ultimele modificări legislative operate la acest capitol. „Nu a fost emisă nici o sancţiune, deoarece nu s-a încălcat deontologia şi practica medicală”, au arătat responsabilii de la CJM.
Familia îl acuză că a refuzat să elibereze medicamente subvenţionate
Un alt dosar din acest an l-a vizat tot pe un medic de familie, acuzat de mama unui minor că a eliberat tatălui, pentru copilul suspect de anemie, un bilet de trimitere la specialist.
„Când doctoriţa a emi