Putini stiu ca ceaiul are multe calitati pentru care ar trebui baut zilnic si nu numai in caz de boala, ca prim medicament. Astfel, ceaiul energizeaza, tonifica, detoxifica organismul, vindeca si linisteste, calmeaza si te ajuta sa dormi bine, racoreste sau te incalzeste si, la nevoie, chiar te si hraneste.
Tocmai datorita acestor calitati, specialistii ne sfatuiesc sa bem ceai de placere, uneori chiar si preventiv, adica fara sa fim bolnavi.
Atenti, producatorii nu s-au lasat mai prejos, scotand pe piata ceaiuri gata preparate, variate, frumos ambalate, cu etichete care sar in ochi, stralucitor. Si aceste ceaiuri chiar se vand, fara ca persoanele care platesc bine pentru acestea sa se gandeasca din ce sunt preparate si de ce au termen de valabilitate atat de indelungat.
Pe etichete scrie ca ceaiul e proaspat si la fel spun si reclamele. Dar, ca sa vedem ce spune realitatea despre ceaiuri, hai sa facem un experiment simplu si util.
Pregateste o ceasca de ceai si las-o pe masa, in bucatarie, 10-12 ore, perioada dupa care, din aceeasi planta, pregateste, in acelasi fel, o alta cana de ceai. Compara culorile si vezi diferentele. Lasa aceeasi cana de ceai pe masa timp trei zile si priveste-i apoi, atent continutul. Vei observa cum lichidul din ceasca a inceput sa mucegaiasca si mirosul e de nesuportat.
Cam asta se intampla cu ceaiul vechi, dar nu la fel stau lucrurile cu produsul din comert, si asta pentru ca e garnisit cu tot felul de chimicale care sa-i mentina culoarea, gustul, limpezimea, aroma.
Chimicalele care mentin ceaiul "proaspat" luni de zile, sunt inghitite, de consumator, dar producatorului nu-i pasa, pe el il intereseaza profitul pe care-l poate obtine de pe urma naivilor si neinformatilor.
Daca intr-adevar iti pasa de sanatatea ta, e foarte simplu sa-ti prepari tu insuti o