Celebrul inventator român Justin Capră susţine că actuala criză nu va trece, dar că oamenii nu îşi dau seama că ea este binevenită, deoarece în perioade de crize s-au născut cele mai mari valori ale istoriei
La întrebările GdS, Justin Capră a răspuns punctual, evitând detaliile, unele fiind destul de cunoscute încă din epoca lui Ceauşescu.
I.J.: Deşi aveţi brevetate foarte multe invenţii, românii de rând vă ştiu ca fiind cel care a conceput şi realizat acel celebru microautoturism SOLETA care ar fi avut un consum incredibil de combustibil, 0,5 litri la 100 kilometri! Chiar este adevărat?
J.C.: În general, în lume se aplică într-un procent mic (3/5%) din noile idei, din diferite motive: politice, economice, sociale. În cazul miniturismului SOLETA Eco n-am folosit soluţii revoluţionare, ci am pus cap la cap nişte cunoştinţe elementare şi anume: coeficient aerodinamic, masă, suprafaţă frontală, cinematică. Consumul redus l-am obţinut la o viteză constantă şi respectând cele mai sus amintite.
I.J.: De ce vehiculele concepute de dumneavoastră nu au fost produse în serie, cine s-a opus şi de ce? După revoluţie nu văd cine ar fi putut sau cine ar fi avut interes să vă pună piedici.
J.C.: Producerea minivehiculelor economice în serie e cu totul altceva decât realizarea prototipurilor, producerea lor necesită linii tehnologice scumpe. De asemenea, producerea şi comercializarea lor rapidă poate să producă şocuri de natură socială.
I.J.: Pe când aveaţi 25 de ani, aţi inventat rucsacul zburător care, peste ani, s-a folosit de americani în unele călătorii spaţiale, dar acel rucsac era brevetat şi fabricat în SUA. Este vreo legătură între rucsacul dumneavoastră şi cel american?
J.C.: Rucsacul zburător a apărut ca idee în multe ţări şi nu sunt convins că ideea mi-a fost luată de alţii, numai că brevetul românesc datează din