Meşteri populari din 33 de judeţe au început de vineri să îşi expună produsele pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ în cadrul celei de-a XXXV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari.
Zilele Craiovei sunt un bun prilej pentru primărie să strângă fonduri la buget din chiriile pentru spaţiile de expunere. Nu toţi cei care vând sunt, însă, obligaţi să plătească aceşti bani. Ba chiar sunt trataţi ca nişte oaspeţi de seamă. Este vorba despre meşterii populari cărora Muzeul Olteniei le plăteşte cazarea şi masa la hotel. Problema care se ridică este tratamentul diferit al autorităţilor faţă de cei care participă la Zilele Craiovei.
Primul venit, primul servit
Potrivit lui Ionuţ Pârvulescu, angajat în cadrul Biroului de imagine al municipalităţii, Consiliul Local Craiova a stabilit o chirie de șase lei pe metrul pătrat de spaţiu pentru fiecare zi de expunere. Raportat la alte oraşe care organizează astfel de evenimente, tariful din Craiova este în limita superioară. De exemplu, în oraşele Satu Mare şi Târgu Mureş, chiria este de 5 lei/mp/zi pentru terenurile ocupate pentru vânzări de produse sau prestări de servicii, iar în Bacău 3 lei. Chirii mai mari sunt în Târgovişte - 8 lei/mp. „Nu s-a făcut vreo selecţie a lor (a expozanţilor - n.r.), ci li s-au repartizat spaţiile în ordinea sosirii lor. Ei plătesc 6 lei/mp/zi, potrivit unei hotărâri a consiliului local. Sunt, însă, şi categorii de comercianţi care nu plătesc chirie. Spre exemplu, e vorba de sponsori - cum e Heineken sau Vodafone - care au contribuit la finanţarea Zilelor Craiovei, suportând o parte din onorariile interpreţilor de la spectacolele organizate cu această ocazie. Pe de altă parte, sunt şi unii comercianţi care plătesc chirie, dar au dorit să şi sponsorizeze Zilele Craiovei“, a spus Ionuţ Pîrvulescu. Acesta a amintit, de asemenea, de un comerciant care a oferit o astfel de sp